onsdag 31. mai 2017

Krye vårløk

Noen av årets tulipaner fikk seg en smell. Denne gang var det regnet som var synderen. Rådyrene holder seg borte på grunn av skåler med blodmel og salmiakk. Men klimaet har vært kjølig og tidvis regnfylt denne våren. Så nå har jeg tatt grep og gravd opp de løkene jeg vil ha igjen. Disse er plassert lunt og beskyttet – i drivhuset.
Der skal de få bake hele sommeren, før de skal plantes i store kasser. Som skal vokse i drivhuset. Jeg har nemlig fått veldig nok av at kronblader gjennombores av regn under en lunefull aprilhimmel. Og at en god del knopper råtner før de springer ut.
Selv om sesongen ikke var perfekt, har jeg i alle fall testet ut noen sorter og kombinasjoner, og sett dem utfoldet i praksis. Ikke bare i en bok, og det er alltid lærerrikt å se dem «live». Det er blitt noen buketter også, av de ikke helt perfekte rakkerne. En av årets favoritter: Pinselilje Pheasant´s Eye. Den kunne ikke blitt finere. Selv ikke de jeg så på Chelsea var i bedre tilstand enn hagens egne luringer. Årsaken må være at de sto i hagens varmeste og luneste, best drenerte bed. Se hvor kry de er!
Fra mine hjemvendte Amsterdam-reisende foreldre har jeg lært det tulipantips å plante løk i sand. Dette har jeg allerede gjort tidligere, men til høsten blir det enda større lag av sand. Det er nemlig slik de gjør det i de nederlandske verdensberømte tulipanengene i Keukenhoff.

Favorittulipanene Recreado, Black parrot og Angelique kom så sent i år at de ikke ble særlig skadet av alt regnet. De ble til buketter i tide til min sønns 8-årsdag. I alle fall til glede for de voksne til stede:)

13 kommentarer:

 1. Hei Ingvill

  Her ville vi godt have lidt af al din regn - For ikke at snakke om de tørkeramte i østSverige...
  Din Pinselilje "Pheasant´s Eye" ser rigtig godt ud!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Tak for det, tidligere år har den vært knap så blomstervillig. Her har det vært et ganske godt forår for narsisser!

   Nu ser jeg frem til all blomstringen i juni.:)

   Ha en solrik dag:)

   Slett
 2. Pheasant´s Eye ser fin ut, regner med at narsissene får bli ute.
  Liker løken varmen i drivhuset?
  Har tidligere pleid å oppbevare dem kjølig.
  Ha en fin uke.
  Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Narsissene får bli ute, ja! De har klart seg veldig bra i år. Mht varme og løk, tenkte å la dem avmodne i drivhuset. Godt poeng at de vil ha det kjølig før planting. Skal bare la dem "bake" først mens de avmodner og får "varm og tørr sommer" i drivhuset. Ha en gid helg:):)

   Slett
 3. Stemningsfullt! Og skjønn Pheasant´s Eye - den står på en av ønskelistene mine. Lykke til med pleie av løkene dine. Ønsker deg fine dager!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselig at du har den på ønskelista:) Du har jo så mye fint i hagen din!!:)

   Slett
 4. Godt at du har fått sikret løkene i drivhuset. Det har vært en lunefull vår. Flott pinselilje!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er knallbra med drivhus når klimaet er lunefullt innimellom!! God helg:)

   Slett
 5. Mange fine tulipaner tross alt, her har regnet også tatt en del. Det er stor forskjell på hvordan de tåler regnet syns jeg, noen detter helt sammen, mens andre står like fint.

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig bra observert, det har du jo helt rett i. Heldigvis er det enkelte som takler det!:)

   Slett
 6. Så mange nydelige løkplanter Ingvill!
  Å heldige deg som var i England,bittelitt misunnelig der altså,hihi;)

  Kjedlig med de løkene som ikke takler det lunefulle været,men godt det finnes løsninger:)

  Kos deg videre med hagen1
  Klem

  SvarSlett
 7. Så mange fine Ingvill. Kjekt å prøve ut litt nytt. Artig med oransje innimellom. Ble ikke det beste tulipanåret hos meg heller, men nyrer det som kom.
  Alt godt til deg!
  Jannicke

  SvarSlett

Takk for din kommentar!