mandag 18. august 2014

Sommerblomster som sår seg selv

Det er en fantastisk stor glede, når vakre blomster man har sådd til hagen det ene året, plutselig kommer opp igjen helt av seg selv! Uten anstrengelse, har disse velduftende, såkalte tobakksblomster (Nicotiana), valgt å så seg selv like ved garasjen:
I fjor hadde jeg arbeidet med å så disse ettåringene innendørs i mars, før jeg møysommelig plantet dem ut i bedet. I år - ja, i år plutselig bare sto de der. Duften var like intens og sommerlig, fargene likeså. Det er i alle fall helt sikkert at jeg ikke trenger å kjøpe disse frøene igjen til neste vår. 
Hjelp gjerne til med selvsåingen, ved å knipse av modne frøkapsler, og drysse ut i bedet. Siden garasjebedet mitt er ett av hagens mest værutsatte, vil jeg minne meg selv på å strø noen av frøene også i hagens mer lune bed. Der vil de åpenbart, nesten med garanti, selvså seg også til neste år, og glede oss med sin søte duft og sine herlige tutti-frutti-farger.

7 kommentarer:

 1. Å ja det er en bonus, jeg har tenkt å så en del nå i høst.
  Ikke alt vil komme men stauder og veldig mange frø liker jo en kuldeperiode.
  Så nydelige tobakksblomster, de har jeg ikke prøvd meg på.
  Ha en fin augustdag.

  SvarSlett
 2. Det er alltid så gøy når det dukker opp frøplanter av blomster. Da blir det litt mer tilfeldig, men du verden hvor velkomne de er! Jeg har som regel ikke hjerte til å luke de vekk, selv om jeg burde gjøre det ;-)
  Vakre tobakksplanter du har!

  SvarSlett
 3. Hei! Så morsomt. Jeg har aldri opplevd at tobakksplanter har sådd seg selv. Vakker farge på dem.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 4. Så kult! Visste ikke at de overlevde vinteren i Norge, men det er jo fantastisk at de gjør det=) Jeg har en i hagen som jeg nå skal prøve å la så seg. Håper alt står bra til=) Vibeke

  SvarSlett
 5. Her har lobeliafrø falt fra verandaen og ned i bedet under og har flyttet fire småplanter derfra :o)
  Fine tobakksplanter.

  SvarSlett
 6. Så utrolig kjekt å oppleve at en sånn skjønnhet vet å selvså seg:) Det visste jeg ikke at den var god på. Jeg tror jeg må bli mindre "flink" til å luke ugress. Aner meg at det går med noen potensielle fine blomster med i dragsuget. Takk for tipset Ingvill. Lekker farge på den!!

  SvarSlett
 7. Jeg holder også af at bliver overrasket og se små planter, der har sået sig selv Her har nogle flotte valmuer sået sig selv mellem fliserne på terrassen.

  SvarSlett

Takk for din kommentar!