søndag 4. mai 2014

Tid for å gjødsle dine roser

Rosene står over hele hagen med kraftige, sterke skudd, og det er på tide å gjødsle og vanne. Noe av det viktigste du kan gjøre for dine roser, er å passe på dem med gjødsel. Og vann må til for at gjødselen skal løse seg opp.
Roser skal gjødsles et par-tre ganger frem mot St. Hans: Bruk organiske pellets, for eksempel Animix til roser, eller kunstgjødsel om du ikke er hundre prosent økologisk (selv bruker jeg både organisk og Blåkorn.) Rosene skal ha en neve hver, cirka, litt mer til kraftige klatreroser. 

Roseforedler David Austin anbefaler å gi gjenblomstrende roser, som Stanwell Perpetual nedenfor, gjødsel når den første blomstringen nesten er over: 
Selv om man har passert St. Hans. For noen tiår siden var det riktignok god rosen-latin ikke å gjødsle etter St. Hans - rosene trenger tid til å avmodne før høsten - men denne regelen gjelder altså ikke de remonterende, gjenblomstrende rosene. 

Dekk bunnen rundt rosene med kukompost eller annen velomsatt kompost - dette kan ifølge David Austin, og mange rose-eksperter med ham - gjøre underverker: - "Faktisk kan det forbedre rosene i utrolig grad", skriver Austin i boken "De engelske roser". Også hagebokforfatterne Dag Lyngar og Isabella Smith anbefaler jorddekning, eller mulching, som det heter på engelsk - både fordi jordstrukturen forbedres og fordi ugresset samtidig også bekjempes. Samtidig gir det gjødslende effekt.
Så gjenstår det bare å vanne riktig godt og lenge - i skrivende stund har jeg to vannslanger liggende ute og sildre. Husk ikke å bruke vannspreder - legg heller vannslangen på jorda, og la vannet sildre. Rosene kan lettere rammes av sykdommer dersom de utsettes for fuktighet på blader og blomster.

Etter en god gjennomvanning kan du vente noen dager før du vanner igjen! 

15 kommentarer:

 1. Tak for fine råd om gødning af roser, Ingvill! Jeg har ikke været god mod mine, kan jeg se, så jeg må i gang med Animix, som jeg har været glad for til min græsplæne.

  SvarSlett
 2. Godt tips - jeg har tenkt tanken - men jeg tror det må skje i morgen. Sekken med kugjødsel står klar. Det var en av gjøretingene som ikke ble gjort denne helgen.

  SvarSlett
 3. Dette var god info om rosestell. Lykkefunnrosene vokser helt villt, men andre buskroser trenger nok mer stell og gjødning. Jeg har rosegjødsel - funker det like godt som blåkorn og kugjødsel? Kjenner du til en lys rosa eller hvit klatrerose som kan stå i litt skyggeland?

  SvarSlett
 4. Takk for påminnelse! Det er meldt regn her på tirsdag, så da skal jeg gjødsle rosene mine i morgen. Det med avmodning er kanskje viktigere hvis en bor i kaldere strøk av landet? Jeg bruker bare organisk gjødsling i hele hagen, så her får alt det samme.

  SvarSlett
 5. Åh, jeg er ikke så flink til det, men de får kugjødsel. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 6. Smart, smart! Det må jeg gjøre. Flott at du minner oss på slikt. Sier den store kloke boken noe om at det holder med kugjødselkompost eller må man gå for begge deler?
  Ha en fin uke!
  Min 'stille' morgenstund er over. Matpakkesmøring, barnehagelevering og lang dag på jobb.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei på deg!
   Boka av David Austin sier kompost, så lenge den er velomsatt. Den nevner også hagekompost. Trenger ikke være bare kukompost. :)
   Klem fra Ingvill

   Slett
 7. Tusen takk for flotte råd du gir her inne :)
  Nydelige innlegg ♥

  God klem

  SvarSlett
 8. Du ligger på bloggrollen min :)

  SvarSlett
 9. Takk for tips Ingvill, i morgen er det meldt regn her så da passer det jo utmerket å gjødsle litt.

  Tenk om jeg kunne få så nydelige roser som du har,,,
  nydelige bilder, ha en fin ny mai uke fra Marit.

  SvarSlett
 10. Godt du siger det - det skal jeg huske :-)

  SvarSlett
 11. Gode tips du deler med oss Ingvill:)
  Å for noen fantastiske roser du har,så nydelige!
  Ønsker deg en flott uke:)
  Klem Caroline

  SvarSlett
 12. Takk for nyttig påminnelse :) Her har ikke rosene kommet så langt enda og det er fortsatt nattefrost, men jammen skal jeg gjøre frokosten klar for dem til de våkner nå!

  SvarSlett
 13. Enda et flott og nyttig innlegg fra deg:-) Hva skulle vi vel gjort uten dine gode påminnelser til rett tid?! Jeg er ganske ny med roser og dette innlegget var helt perfekt:-) Nå skal det handles gjødsel.
  Tusen takk også for alle koselige hilsener på bloggen min.
  Klem fra Berit

  SvarSlett
 14. Ja nå er det viktig å gjødsle rosene. Har vært ute i regnvær i dag så jeg var heldig med den. Men har faktisk vannet en del i år allerede siden det har vært så tørt. Takk for hilsen på bloggen min. :) så koselig. Klem, Merethe

  SvarSlett

Takk for din kommentar!