tirsdag 22. mars 2016

Den store Iris-gåten

100 blå våriris Iris Reticulata Harmony i mars i fjor. I år er det 20! Det er besynderlig og mystisk.
Mindre enn en fjerdedel er tilbake. Kanskje skyldes det snegler? Kanskje er det regn og fukt de ikke liker? Bildet nedenfor viser at vi har en del regnvær.
De står på et lunt voksested, jeg regner med det er rimelig veldrenert også. De ble dekket med sand ved planting for ekstra drenering, og de har hatt en dyne av granbar over seg om vinteren.
Det virker som om hele knollene er borte i år. Kun rundt 20 har spirt i det hele tatt. Jeg lurer på om det kan være snegler som har spist knollene, eller om det er regnet som tar knekken på dem. Har du erfart noe lignende? PS: Alle bildene er fra fjorårets blomstring, siden årets er så redusert.
PS: Et annet sted i hagen har jeg Iris Reticulata Katherine Hodgin, og den ser nesten ut til å økt bestanden siden i fjor.

10 kommentarer:

 1. Jeg har samme erfaring som deg, bortsett fra at her kommer ingen tilbake :(
  De har jeg gitt opp...

  SvarSlett
 2. Hei Ingvill!
  Så synd.Fantastisk blomstring. Har aldri hørt at snegler spiser løk, men mus og jordrotter gjør jo det. Har opplevd at krokus har forsvunnet pga mus og jordrotter. Regn og fuktighet kan være en årsak.
  'Katherine Hodgin' er nydelige. De er på vei opp her.
  God kveld! Anne

  SvarSlett
 3. Hei Ingvill

  Katherine Hodgin har ry for at være den mest stabile og sikre. Tror som Anne at regn og fugt, "stående vand" ovenpå frossen jord kan være en årsag? Og hvis først en enkelt Iris rådner tager den nemt de sunde med sig osv... Men flot ser det jo ud når de står tæt:)
  Mange her opfatter de små Iris som "engangs" planter, det kan jeg ikke få mig selv til;)

  Ha en dejlig onsdag

  SvarSlett
 4. Så kjedelig at de nydelige irisene ikke kommer opp like mange i år som ifjor :(
  Har desverre ikke så mye erfaring med disse,jeg venter fremdeles i spenning på om mine kommer,det har vært snø der de står helt frem til nå,så jeg må sjekke så fort værte blir bra igjen;)
  God påske:)

  SvarSlett
 5. Nei og nei, så trist! Løkplanter er jo en slags investering og man håper jo å få flere blomster for hvert år. Jeg satte noen iris fra potte i fjor og er spent på om de kommer til våren.
  Ønsker deg en riktig fin påskehøytid og håper resten av sesongen ikke gir deg flere slike overraskelser. Klem fra Berit

  SvarSlett
 6. Så kjedelig da.
  Jeg satte en del snøklokker her,
  men de trives ikke hos oss.
  Ble bare færre for hvert år.
  Blomstret uansett ikke før i mai.
  Ønsker deg ei velsignet god påske :)

  SvarSlett
 7. Hmm...så kjedelig..og rart. Disse bruker ikke være vanskelig å få til, så det kan jo være noen som har spist opp løkene. Jeg er faktisk plaget med skjærene, de napper opp løkene og hakker på knollen..?!...nye rart som skjer i hagene våre:)

  SvarSlett
 8. Kjedelig, Ingvil! Jeg leser hos RHS https://www.rhs.org.uk/Plants/21176/i-Iris-reticulata-i/Details at de vil ha det fuktig, men veldrenert. Jeg har flyttet mine et sted hvor sola baker på formiddagen.

  SvarSlett
 9. Tack för dina söta kommentarer hos mig! Vilken otrolig blommning förra året jag förstår din besvikelse! Ja dessa lökväxter!!!! Allt gott Mari

  SvarSlett
 10. Tack för dina söta kommentarer hos mig! Vilken otrolig blommning förra året jag förstår din besvikelse! Ja dessa lökväxter!!!! Allt gott Mari

  SvarSlett

Takk for din kommentar!