torsdag 24. desember 2015

God jul!

Jeg vil gjerne ønske alle mine lesere god jul, med en julehilsen som min far (Harald Mydland) har skrevet for en avis, og som jeg har fått lov å sakse fra:
Engelens budskap til Josef var disse velkjente ordene:
"Vær ikke redd for å ta Maria, din hustru, hjem til deg, for det som er unnfanget i henne, er av Den Hellige Ånd. Hun skal føde en Sønn, og du skal gi Ham navnet Jesus, for han skal frelse sitt folk fra deres synder. Alt dette skjedde for at det skulle bli oppfylt som var talt av Herren ved profeten, når han sier: "Se, jomfruen skal bli med barn og føde en Sønn, og de skal gi Ham navnet Jesus!", som er oversatt "Gud er med oss" (Matt 1:21-23).
Jesus ble født som frelser fordi Gud er med oss og elsker enhver av oss. Men det skjedde i den dypeste fornedrelse: Maria måtte selv svøpe sitt barn, og de måtte legge ham i en krybbe, fordi det ikke var rom for dem i herberget (Luk 2:7).

Da Guds engler kunngjorde barnets ankomst, ble begivenheten først gjort kjent for hyrdene på Betlehemsmarken, der David i sin tid hadde gjett sine sauer. Hyrdene var på den tiden de laveste på rangstigen i det jødiske samfunn.

De kunne for eksempel ikke føres som vitner i en rettssak. Likevel valgte Gud nettopp de lavstående hyrdene til først å forkynne gledesbudskapet om at verdens frelser, den ventede Messias, nå var født.

Det merkverdige er at enkelte mennesker, endog teologer og kristne, synes å ha problemer med jomfrufødselen. Dette er for meg totalt ubegripelig. Vi snakker om Ham som har skapt Universet, alle mennesker, og som er opphav til alt liv? Alt er jo mulig for Ham. Hva er da problemet?

Når det er sagt: Julens største under er ikke jomfrufødselen, selv om det er stort. Nei, julens største under er at den evige Gud ble menneske, og tok bolig i blant oss, som Johannes skriver. Det er litt av et under.

Jesus introduserte en ny menneskehet, som skulle være ubesmittet av denne verden. Derfor hadde Jesus ingen jordisk far, og mottok ikke noe blod fra Josef, Marias mann. Nei, det blod som rant i Jesu årer, var Guds eget blod, som Han en dag skulle bære fram for sin Fars ansikt idet Han tok våre synder på seg.

Da Gud skulle frelse verden fra fortapelsen, sendte Han ingen religion, ingen metode eller doktrine. Nei, Han steg ned i egen person, og åpenbarte seg selv gjennom Jesus Kristus. "Den som har sett Meg, har sett min Far," sa Jesus (Johs 14:9).

Johannes skriver: "Han kom til sine egne, men Hans egne tok ikke imot Ham. Men så mange som tok imot Ham, dem gav Han rett til å bli hans barn, dem som tror på Hans navn (Johs 1:11-12).

Jesus, det sentrale i hele julefeiringen, er ikke bare en gave til noen, men Guds gave til hele verden. Herrens engel sa til hyrdene på Betlehemsmarkene: "Vær ikke redde, for se, jeg forkynner dere EN STOR GLEDE SOM SKAL BLI HELE FOLKET TIL DEL."

6 kommentarer:

 1. En riktigt God Jul till dig.
  Marika

  SvarSlett
 2. Hei Ingvill

  God jul til dig og dine:)

  SvarSlett
 3. En riktig god jul til deg! Nå blir det deilig julefred noen dager! Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
 4. Ei velsignet god julehøytid
  til deg og dine :)

  SvarSlett

Takk for din kommentar!