torsdag 15. oktober 2015

Høst i hagen – 4 gode ting å gjøre ute nå

1. TULIPANLØK PÅ SALG: Nå har flere butikker og nettbutikker allerede høstløk til nedsatt pris. Ettermiddagssola varer kortere. Folk har begynt å fyre med ved. Men ennå har du tid til å spre løk i krukker og bed før vinteren. 
2: DYNE TIL DINE ROSER: Spesielt viktig er det å dekke jorden med kompost eller annet rundt roser som har skrantet på grunn av sykdommer. På den måten hindrer du at soppen blomstrer opp igjen til neste år (jfr. David Austins bøker/Alan Tichmark «Growing roses»). Fjern gjerne blader som er helt dekket av sykdom. Skjær gjerne ned grener der alt er svart og dødt.
3: DEL STAUDER: Hagebokforfatter Helen Dillon har et fantastisk poeng når hun skriver at det er vakkert med mange stauder på samme sted – og det får du enten ved å bruke mange penger. Eller ved å dele stauder. Jeg har tenkt å ta henne på ordet, og dele hvit og rosa høstanemone, forglemmegeisøster og kanskje et par andre også om jeg rekker det.
4: SAMLE FRØ: Ta inn frø av de fineste av hagens ettårige vekster. Under er konblomst ´Red ball´, løvemunn og cosmos, som aller er gode å ta frø fra.

10 kommentarer:

 1. Ja må en tur ut i hagen i ettermiddag.
  Skal luke i jordbæråkeren
  og dekke til rosene, takk for tipset :)
  Kos deg i høsthagen :)

  SvarSlett
 2. Flotte tips dy deler Ingvill!
  Jeg må ta en runde på søndag pg få gjort det siste...skal også dekke under rosene,fikk stråleflekk på mine historiske denne sommeren. Tror jeg skal fjerne mest mulig av bldene først også.
  Fin kveld til deg:)

  SvarSlett
 3. Hei Ingvill

  Alletiders med lidt tips - Specielt det med at samle frø:)
  Og dele stauder ja - måske man også kan finde andre haveinteresserede og bytte lidt med?
  Ja, både frø og planter:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
 4. Hei!
  De fleste tipsene har jeg fulgt. Men jeg visste ikke stråleflekk kan reduseres av å legge jord over bladene. Har nesten oppgitt roser pga stråleflekk. Nå er spisestuebordet full av kaffefiltre med frø. Det samles og samles.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 5. Fine bilder. Ja, jeg har noen roser med stort behov for litt hjelp, må bare huske å få gjort det. Er en travel tid i hagen dette.
  Hilsen ingeborg

  SvarSlett
 6. Gode tips, Ingvill! Jeg har høstet mange cosmosfrø nå i høst, så de er veldig enkle å hente frø fra. Anbefales! :)

  SvarSlett
 7. Jeg aner ikke hvor mange stauder jeg har delt og/eller flyttet på i høst. Det er koselig hagearbeid:)

  SvarSlett
 8. Flotte høsttips :-) Og spesielt lurt tips ang rosene, her kan man redde noen litt skrantende eksemplarer. Klarte å redde min Flammentanz i sommer ved å spraye med atamonblanding, men den skal også få en deilig dyne for vinteren.
  Ha en fortsatt fin helg :-)

  SvarSlett
 9. Supre tips Ingvill! Nå som jeg har fått "rosedilla" er det behov for mer kunnskap om å ta godt vare på dem. Her kom du med et flott dynetips:) Det skal jeg ta tak i. Så vil jeg takke deg for at du inspirert store deler av tulipanløk bestillingen min i år:) Ha en vidunderlig ny uke.
  Jannicke

  SvarSlett
 10. Fina romantiska bilder! Gillade speciellt den med luktörten!!

  SvarSlett

Takk for din kommentar!