onsdag 27. mai 2015

Lavendel – lag egne småplanter

Nå er det på tide å ta saksen fatt, og klippe lavendelen ned. Klipping er en lur måte å få mange nye lavendelplanter på. Stikk avkappet i jorda, det dannes raskt rot! Det beste er nok å dekke med plast i begynnelsen – hvis de står på tørt sted. Jeg gjorde det i fjor, og i år har jeg en rekke gratis småplanter. I år vil jeg prøve begge deler – med og uten plast som dekke.

11 kommentarer:

 1. Så lurt da. Men mine overlever sjelden vinteren.
  Etpar ganger har de overlevd. Men i år må jeg
  kjøpe nye. Jaja. en bor visst på feil sted.
  Ha en fortreffelig flott dag :)

  SvarSlett
 2. Tak for det fine fif om, at man kan stikke de afklippede lavendler i jorden, og at de derefter hurtigt slår rod! Dejligt billede, Ingvill.
  Jeg fortrød, at jeg havde forladt blogland, så nu er jeg her igen :-)

  SvarSlett
 3. Oi, så spennende=) Det har jeg aldri forsøkt, men nå har jeg lyst=) Vibeke

  SvarSlett
 4. Hittil har jeg kunnet fornye lavendelen min ved å bruke selvsådde mellom steinhellene, men nå har jeg tenkt å "mure igjen" mellomrommene så da kan dette være en ide. Jeg har jo prøvd å ta frø og så, men det blir ikke så vellykket syns jeg. Det kan aldri bli for mange lavendel, og jeg liker også å alltid ha noen som jeg ikke klipper så mye for de får så vakre greiner. Så kan jeg heller forynge noen greiner hvert år. Jeg klipper nesten helt ned når de er i full blomst og setter i vase eller henger opp på veggen.
  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvarSlett
 5. Ser Lavendelene jeg plantet i et bed i fjor begynner å få nye blad og komme igjen - men du mener de skal klippes ned nå??? Hvor langt ned da mon tro??? Tar gjerne i mot mer detaljerte tips ;)
  Tove :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Tove!

   Det er riktig at lavndelen har godt av en stuss. Ikke klipp alt for hardt ned. Jeg har skrevet mer detaljerte tips om stell i dette innlegget:

   https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=3012375185048027201#editor/target=post;postID=5981656979888382578;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=3;src=postname

   Slett
 6. Hei Ingvil! Takk for alle de fine ordene hos meg. Jeg har ikke hatt så mye tid til å legge igjen hilsener på bloggene den siste tiden, men her er jeg. Alltid noen kloke og spennende tips du har å dele. Dette skal jeg prøve. Jeg har en tendens til å miste mine lavendel etter noen sesonger, men har gått på med nytt mot i år. De er jo så fine, så MÅ ha dem:) Gode dager til deg.

  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
 7. Jeg har hatt ambisjoner om å lage stiklinger tidligere, men aldri kommet så langt. I vinter frøs mange av lavendelene mine så da må jeg enten lage nye eller finne noen andre planter å ha der. Ønsker deg fortsatt fine hagedager :-) Klem og smi fra Berit

  SvarSlett
 8. Hey keep posting such good and meaningful articles.

  SvarSlett
 9. Jeg har fulgt ditt gode råd og fått flere nye planter :) Plast var ikke nødvendig.

  SvarSlett

Takk for din kommentar!