torsdag 29. mai 2014

Bukett à la cottage garden

Velduftende lilla dagfiol Hesperis Matronalis er en perfekt bukettblomst. Den står og skimrer lilla i bedet, og lokker deg til å plukke den. 

Med sitt landlige utseende, passer den perfekt i en cottage garden - som er et engelsk ideal med overdådige blomsterbed i countrystil, med de vakreste nærmest halvville planter tett i tett, og overlappende blomstring.
Dagfiol heter natviol på dansk, og det navnet passer bedre, ettersom det er om kvelden den dufter. Men navnet skjemmer ingen, og det skal sies at enda mer uheldig er navnet på denne skjønne stjernen:
Den heter nemlig hanekam. Hanekam! Noe så prosaisk og fullstendig uromantisk. Men uansett navn, er den søt, munter og yndig i bedet, og jeg har falt for den pladask. Jeg sådde den av frø i fjor, og i år står den og sjarmerer alle som ser den. At den blomstrer allerede i mai, er ingen direkte ulempe det heller.

I dag har disse bukettene vært med og pyntet bursdagsbordet til min sønn Robin, som fyller 5 år. De lilla fiolplantene står her sammen med hvit syrin, rosa staudesalvie, tulipan Blue Parrot og lilla kongslys.
Praktiske tips:

Dagfiol vokser forvillet i visse steder av Norge, men den kan være vanskelig å så på friland. I alle fall fikk jeg trøbbel med den, da jeg sådde den i kjøkkenhagen som ligger i et litt fuktig sted mot nord-øst. Heldigere var jeg da jeg overvintret den i hagens mest solrike, varme og beskyttede bed med super drenering. Der blomstrer den nå for fullt, og i år skal jeg også så den hvite varianten. Den vil jeg sette sammen med hvite allium i mitt lyse måneskinnsbed.

Flere vårtegn finner du på bloggen I hagen ved Skauen.

13 kommentarer:

 1. Hei! Så fint dette var. Har hatt den for noen år siden. Det er så deilig med kveldsdufter. Ha det godt! Nå er det plutselig snart juni. Det går så fort. Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne! Ja det er nydelig med kveldsdufter over hagen i mai og juni. Det er utrolig at vi allerede kan kalle det juni og sommer allerede denne helga. God sommer til deg, Anne!

   Klem fra Ingvill

   Slett
 2. Jeg elsker også nattfiol(eller dag-?) Hesperis Matrionalis!
  Jeg ble kjnet me dden på Claus Dalbys blogg, og oppdaget den derertter rett og seltt i en grøftekant(utkant av gammel hage) og rett og slett gravden den opp og plantet den i mitt eget bed! Nå har den blitt til mange planter, frøsår seg overalt, nesten! Har både lilla og hvit! Jeg har den også som "blonder" innimellom lilla Allium(Purple Sensation).

  Kjenner du også Judaspenge(Lunaria)? Den ligner veldig, men blomstrer noe før, samtidig med tulipaner. Den har jeg også lært om av Claus Dalby-Og plutselig oopdaget jeg den også, i en "nedlagt" hage( en tomt med revet hus). Har også sådd mange frø, bestilt på nettet! Og så får den jo veldig flotte frøbelger, som "sølvpenger", om høsten – bl. a. derav navnet Judaspenge!

  Hilsen Annette


  Kjenner du forresten Judaspenge

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Annette,

   Koselig å høre fra deg!
   Så bra å høre at dag- eller nattviolen selvsår seg hos deg. Det håper jeg den skal gjøre her også, nå når jeg endelig har fått gang på den.
   Jeg har prøvd å så judaspenge i kjøkkenhagen, men det kom det overhode ikke noe utav. Den er nok for rått plassert. Men i år har jeg sådd den igjen, i dagfiol-bedet, så nå håper jeg på en ny partner til mine tulipaner til neste år! ;) Så spennende at du har oppdaget den i en nedlagt hage. Slike ruiner er eventyrlige steder.
   Vennlig hilsen
   Ingvill

   Slett
 3. Flotte blomsterbilder!
  Så flotte buketter å pynte med til din sønns bursdag,gratulerer til Robin:)
  Lærer stadig noe nytt her hos deg,herlig!
  Ønsker deg fortsatt fine sommerdager:)
  Klem Caroline

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei søte Caroline! Takk for hilsen til godgutten Robin! Gleder meg til å se hagen din i sommer.
   Klem fra Ingvill

   Slett
 4. Det er koselig å plukke blomsterbukett fra hagen. Hanekam blomsten likte jeg veldig godt, men sier meg enig med deg at navnet ikke er særlig romantisk;-)
  Ønsker deg fine sommerdager:-)
  Klem fra Berit

  SvarSlett
 5. Vakre fiolette blomster, Ingvill! Jeg sådde fiolen i fjor, men fikk ikke spiring.

  SvarSlett
 6. Kan dag el nat fiolene selvså seg om de trives? Jeg lurer nemlig på om en i nabogaten har en hel ´eng´ av de vakre blomstene. Og et spørsmål til: Jeg har kjøpt frø av ammi majus - må de frøene sås ferske og kan de evt høstsåes ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Ja, de kan absolutt selvså seg. Det høres vakkert ut med en eng av slike! Ammi majus er ettårig sommerblomst, og må derfor sås om våren for blomstring samme år. Den gode nyheten er at den kan sås på friland.
   Vennlig hilsen
   Ingvill

   Slett
  2. PS: Det er ikke for sent å så ammi majus nå!

   Slett
 7. Vakre blomsterbilder i herlige farger ;-)

  Ønsker deg en super kveld!

  SvarSlett
 8. Fantastiska buketter! Älskar också nattviol som den heter nattviol här! Jag ska försöka att få tag på frö finns inte överallt! Jag har även sett den hos Claus Dalby. Nu håller jag på att försöka hitta en plats i trädgården där jag kan ha en ros och pion gång som du har!!!!

  SvarSlett

Takk for din kommentar!