fredag 17. januar 2014

Tulipanens dag

En bukett tulipaner er beskjeden i seg selv, men forhøyner humøret med en påminnelse om vårlys, godvær og stadig lengre ettermiddager.

I dag er det tulipanens dag. Den markeres andre fredag i januar, ifølge Opplysningskontoret for blomster og planter. I blomsterbutikker over hele landet er våren så smått begynt å melde sin ankomst.
Vårløk som tulipaner og ruteliljer reflekterer det kjølige januarlyset perfekt! Jeg vet den nærmest er en kontroversiell farge, men jeg synes rosa er perfekt om våren, med sitt lyse skimmer som minner om de stadig lysere morgenene i januar.
Tulipanen ble kåret til favorittblomst nr. 1 av leserne i en stor avstemning i det danske magasinet Isabellas. Og man kan så godt forstå det!

Når du har kjøpt en bukett med tulipaner, er det viktig å snitte dem på ny før du setter dem i vase, slik at stenglene får kontakt med vannet. Snitt dem tvert over og sett dem rett ned i vase med vann.

For mye vann i vasen fører til "tulipanflukt", med stengler som strekker seg i alle retninger langt bort fra vannet - et sørgelig syn.

- Stenglene liker ikke å stå vått, så vasen bør ikke engang være halvfull. Men fyll gjerne på litt vann hver dag, tulipanene drikker ganske mye, tipset gartner Grete Urdal en gang jeg intervjuet henne for en avis.
Sett gjerne tulipanene i vann med pakningen på de første par timer, slik at de får litt støtte mens de drikker. Da blir stilkene saftspente.

Plasser dem kjølig om natten, for at de skal holde så lenge som mulig, og spre snarlige vårfornemmelser allerede i gufsne januar.

13 kommentarer:

 1. Tulipaner er virkelig en gledesspreder nå på vinteren:-) Disse rosa er bare så skjønne. Nydelige bilder du deler og takk for fine tulipantips! Ha en fortsatt fin fredag og en god helg. Klem fra Berit

  SvarSlett
 2. Ja dette var lyst og fagert, riktig så oppmuntrenede! Er enig med at lys rosa er nydelig nå.. :-)
  En riktig god helg. Mvh Eli

  SvarSlett
 3. Vakre tulipaner du har kjøpt! Jeg liker så godt rosa blomster, så den fargen passet meg godt ;-)
  Tulipaner er selve symbolet på våren, ja!

  SvarSlett
 4. Endelig fikk jeg tid til å lese mer på bloggen din=) Nydelige tulipaner=) Fin helg til deg=) Vibeke

  SvarSlett
 5. Jeg var virkelig i vårstemning i forrige uke, men all snøen og alle kuldegradene har lagt en demper på det.

  SvarSlett
 6. Tulipaner er alltid en glede, og nå kommer det snart tulipaner i alle verdens farger. Herlig.

  Ønsker deg en fin helg. Klem

  SvarSlett
 7. For noen nydelige tulipaner:)
  Å gode tulipantips du deler!
  Blomster gir virkelig mye glede i hverdagen,herlig følelse:)
  Ha en fiiiin helg videre!
  Klem Caroline

  SvarSlett
 8. Nydelige bilder.
  Jeg hintet veldig til gubben om tulipanens dag og hvor glad man ble av tulipaner...og trodde virkelig han ville ta hintet, men det var helt feil.
  Tulipanene må jeg nok kjøpe selv :)

  Ha en finfin helg.
  Klem

  SvarSlett
 9. Så nydelige bilder. Jeg er enig i at den sarte rosafargen er riktig så vårlig.
  Egentlig liker jeg tulipanene godt når de begynner å bevege seg litt i vasen.

  SvarSlett
 10. Herlige pastellfargede tulipaner og tilbehør hos deg. Minner meg om hollandturen jeg har bestilt i april....gleder meg. Ellers ble jeg opptatt av blomsterbordet ditt, er på jakt etter noe sånn foran vinduene mine...

  SvarSlett
 11. Å ja, du får meg til å kjenne duften av vår Ingvill!! Delikate og myke tulipaner med nydelig lys og stemning i bildene. Du tar bare finere og finere bilder. Tulipanene står og smiler hos meg også. Valgte fyrverkerifarger i helgens bukett. Pastellene får sin plass i vase neste gang. Fint å variere litt. Ha en skjønn søndag.

  SvarSlett
 12. Å så nydelig, vi nærmer oss sakte våren med lengre og lysere dager.
  Tulipaner gir en herlig vår-følelse nå i januar.

  God ny uke fra Marit.

  SvarSlett
 13. Deilige tulipanbilder med vakkert lys :)
  Dine bilder gir en god vårfornemmelse.

  SvarSlett

Takk for din kommentar!