lørdag 20. juni 2015

Hvorfor blomstrer ikke peonene?Du venter i et år til neste blomstring, og så uteblir den. Man kan dra seg i håret av peonfrustrasjon når hagens vakreste staude nekter å blomstre. Her er en sjekkliste:

1. Står den for dypt? Peoner skal stå med roten to-tre eller maks fem centimeter under jordskorpa.

2. Har den nok sol? Hvis den skygges av for voldsomme, bokstavelig talt altoverskyggende naboer, kan det være peonen ikke får nok kraft til å blomstre.

3. Gjødslet du den altfor kraftig? Hvis du var flink og brukte kalk eller helgjødsel, gikk det trolig bra. Peoner trenger mat. Men hvis de får altfor kraftig gjødsel, for eksempel hønsegjødsel, kan det gå ut over blomstringen.

4. Klippet du av bladverket for tidlig etter blomstring? Peoner som plages av sopp eller virus, trenger å få bladverket fjernet for å begrense angrepet. Men for voldsom fjerning av bladverk for tidlig på sommeren, kan svekke planten. Ta bare bort angrepne blad, og fjern resten av bladverket når frosten kommer.

5. Har du nylig flyttet peonen? Da kan det gå en sommer, forhåpentlig ikke flere, før den blomstrer for fullt igjen. Men du har sikkert ikke flyttet den uten grunn, og det er bedre å gi den en velegnet plassering enn å la den vansmekte et sted der den uansett ikke trives.

6. Har peonen stått og nesten råtnet i alt regnværet? Da kan det være bryet verdt å flytte den til et varmere og tørrere sted. Peoner liker ikke å stå fuktig og kaldt plassert.

7. Har peonen fått mistenkelige rare blader? Det kan være en form for virus eller sopp. Fjern angrepne blader. Dryss over litt ny og frisk jord rundt planten, men pass på at roten fortsatt ikke er mer enn fem centimeter under bakken.

8. Har knoppene kommet, men tørket inn? Tørre knopper kan skyldes flere ting: Hard frost, tørke eller soppangrep. Ved tørke, trenger peonen moderat vanning. Fjern angrepne blader ved soppangrep. Vurder å flytte planten hvis problemet gjentar seg år etter år.

Kilde: Iowa State University, www.ipm.iastate.edu, www.gardeningknowhow.com

4 kommentarer:

 1. Ja, det er frustrerende når peonene ikke vil blomstre ;))

  Mange gode tips her!

  SvarSlett
 2. Tak for gode råd og meget smukke billeder!

  SvarSlett
 3. Peoner er av storfavorittene her :) Plutselig flyttet det inn 3 nye etter en liten tur med hagelaget på gartneri. Nydelige bilder av hagens dronning. Ønsker deg ei finfin ny uke.

  SvarSlett
 4. Jeg er en av dem som ikke har hatt blomster på mine enda...trodde virkelig de skulle slå til i år men neida.Og nå er de her på 3. sommeren.Jeg har ikke gjødslet eller kalket dem,og det er den eneste grunnen til at de ikke skal blomstre her,muligens skygger en hekk littegrann men de får likevel mye sol.Jaja - jeg gir ikke opp!!!
  Takk for super sjekkliste!
  TOve:)

  SvarSlett

Takk for din kommentar!