mandag 13. april 2015

5 romantiske sommerblomster å så nå

1: Erteblomst – Lathyrus Odoratus
I år skal jeg ha erteblomster i dynamittkasser – det fungerer også godt på en balkong.
Så erteblomst allerede nå, i potte inne eller ute. Sett pottene i minidrivhus eller trekk over plastpose med hull. Erteblomster er «half hardy», og tåler faktisk en minusgrad eller to. Mine potter står på rekke og rad utenfor. Husk å vanne.
Sett dem i bedet, eller i dynamittkasse eller annen beholder, når faren for frost er over. TIPS: Det er nødvendig å gi dem noen pinner å klatre på  – fest rankene for eksempel med jutegarn.

2: Hvit løvemunn 
Jeg bruker løvemunn i stedet for revebjeller. I alle fall mens barna er små. Revebjeller er som kjent giftige. Etter min mening er løvemunn en fin erstatning i hager med små barn. På samme måte som revebjeller danner den spyd i bedet innimellom rosene, og den har også litt grøftekant-utseende.

Løvemunn sås innendørs nå, for utplantning når det er frostfritt ute. Den kan sås direkte ute i siste del av mai, men da tar det litt lenger tid før den blomstrer.

3. Svarte kornblomster – og flere andre, gode farger
Her er en sort som er umulig å mislykkes med. Svart kornblomst, her sådd i grønnsakshagen, kan sås direkte ute nå. (Eller litt senere hvis det fortsatt er snø i hagen din). Den krever i alle fall lave temperaturer for å spire, så den er en perfekt sommerblomst som blomstrer til oktober og frost.
I denne buketten ser du rosa kornblomst til venstre. Selv sår jeg både svarte, hvite, rosa og blå kornblomst – jeg har tatt frø av egne blomster, det er superenkelt. Da er man helt selvforsynt. Bare prøv!

4. Asters for blomstring når det blir høst
Det går an å så asters fra frø, det skal gjøres inne nå i april:
Her er mammas astersbed, med klatrende erteblomster i bakgrunnen. Der vokser asters i rosa, fersken, hvit og blå. De kan brukes i buketter:
5. Isop – krydderurt som pynter opp
Isopen er så lett å få til der inne i vinduskarmen, at det er mulig å så en hel hekk av dem. Det har for eksempel hagedesigner Helen Fredholm gjort. Isopen står der så fint og blomstrer så blått – til langt utover høsten. Slike planter er verd anstrengelsen med å så dem!

14 kommentarer:

 1. Ang kornblomst så antar jeg at du mener at det er umulig å IKKE lykkes med dem. Håper det i alle fall.. ;-) Kunne du skrive litt om dette med å ta frø selv? Jeg forsøkte å blomkarse i fjor, men vet ikke om jeg har oppbevart dem feil for jeg har ikke fått noen til å spire...

  Lurte også på om du pleier å legge frøene til erteblomstene i vann først?

  SvarSlett
  Svar
  1. He he, ja den var god!! Nå er det rettet opp.

   Jeg pleier ikke å legge erteblomstene i vann først. Ifølge frøleverandøren og flere hageeksperter (Isabella Smith, Lena Israelsson) er ikke dette nødvendig. Jeg er alltid veldig glad når omstendelige ting ikke er nødvendig!

   Når det gjelder det å ta frø selv: Det var rart det ikke ville fungere. Hvis frøene ser okey ut og ikke har råtnet, burde det jo gå. Det kan noen ganger være litt trøblete å få frø til å spire. Du husker sikkert å sette pottene i et varmt rom og holde dem konstant fuktige, men samtidig la overskuddsvannet renne bort. Selv har jeg opplevd at frø ikke blir noe av hvis jeg har glemt å holde dem fuktig. Har også opplevd at de råtner av for mye vann. Så her er det nok fallgruver å ta av.

   I år har jeg sådd blomkarsen direkte ut i hagen under fiberduk. Prøv eventuelt å ta frøene ut av potten, og så dem i hagen under fiberduk (så ikke fuglene spiser dem), hvis det ikke er snø og frost der du bor. Så eventuelt ute så snart jorda er bekvem (føles lunken på albuen).

   Det er irriterende når det ikke lykkes, det opplever vi nok alle, også de profesjonelle! Noe av det viktigste som ga meg puffet til å gå i gang med hage, var da det gikk opp for meg at det ikke kreves at alt blir perfekt til enhver tid. Det som ikke lykkes, kaster jeg, til slutt, og så prøver jeg på nytt. Jeg vil gjerne møte den gartner som aldri har måttet kastet en mislykket plante:). Det hjalp i alle fall meg da det gikk opp for meg at selv den beste noen ganger mislykkes! :)

   Uansett er jeg sikker på at det er håp for dine blomkarsefrø! Lykke til!
   PS: Her er eventuelt et innlegg om du vil lese mer om å ta frø selv: http://ingvillegeli.blogspot.no/2013/08/na-er-det-plutselig-enkelt-samle-fr.html

   Slett
 2. Flotte tips! Kornblomster er så fine, og de er jo superenkle å så selv. Løvemunn er også enkle, og jeg forstår at du ikke vil ha revebjeller nå.

  SvarSlett
 3. Fantastisk inspirerende! Dette skal jeg prøve på, alle blomstene er nydelige. Erteblomstene er så fine, de minner meg om min bestemors hage som hadde en flott hage. Jeg så du hadde lagt inn en kommentar under et par bilder på bloggen min, disse svarte jeg på, men siden jeg er helt ny i blogg verden vet jeg ikke om du automatisk får disse svarene. Takk for fin blogg:-)

  SvarSlett
 4. Praktfulle sommerblomster som er lette å få til, ja! Løvemunn har jeg ikke sådd på mange år, men de er veldig vakre! Ei venninne hadde et trau fyllt opp med løvemunn, nydelig! Erteblomster må jeg ha hvert år, de dufter så nydelig!

  SvarSlett
 5. Erteblomster og hvit løvemunn...ja er i boks:))

  SvarSlett
 6. Løvemunn hadde jeg egentlig tenkt å hoppe over i år, men mulig jeg ombestemmer meg. Erteblomster har jeg ikke fått dreisen på, mens kornblomster skal jeg så i flere farger. De er både enkle og fine, og kjekt å så direkte i bedene.

  SvarSlett
 7. Ååååå,jeg dåner nesten her jeg sitter,alle blomstene du viser oss er så vakre!
  Jeg er ikke så veldig glad i frø,men skjønner jo at jeg går glipp av en hel del ved å la være å prøve....Såååå,mulig jeg må ut å frøshoppe litt denne uken;)
  De mørke kornblomstene var et syn,å de hvite løvemunnene....takk for inspirasjon:)
  Klem Caroline

  SvarSlett
 8. Løvemunn er så flotte i mange farger. Ditt argument med å ha de i stedet for revebjeller var kjekt å høre. Det skal jeg ta til meg. Hyggelig å lese innlegget ditt. Ha en fin uke.

  SvarSlett
 9. Hei! Erteblomster er et must i hagen. Den duften kan jeg ikke være foruten. Mørke kornblomster må jeg kjøpe frø av. Vi har blå og de selvsår seg selv år etter år. Vakre sommerbilder.
  Tusen hjertelig takk for alle inspirerende kommentarer du har skrevet på bloggen. Klem Anne

  SvarSlett
 10. Jeg har ennå noen frø av løvemunn og dusksalvie som jeg fikk av deg i fjor. De skal snart sås :-)) Jeg har også lagt erteblomster i bløt over natten og nå venter de bare på litt jord og doruller. Det er gøy å så, men kjenner at piffen går litt ut av meg til tider.. Inspirerende med vakre bomsterbilder da:-) Ha en riktig fin dag videre! Klem fra Berit

  SvarSlett
 11. Sommerblomster er topp=) Gleder med spesielt til erteblomstene=) Vibeke

  SvarSlett
 12. Herlige tips jeg garantert vil kaste meg på :) Her er drivhuset snart fullt, kun 4 dager etter oppstart, men pytt, det finnes alltid en plass :)

  SvarSlett
 13. Vackra bilder på vackra blommor som vanligt hos dig!!!

  SvarSlett

Takk for din kommentar!