tirsdag 3. februar 2015

Såtid og spiring innenfor døre

I et kaldt rom har jeg tatt inn spirer av snøklokker og klosterklokker, og de har sprunget ut. Det er altfor tidlig å så nå i januar på grunn av vinterlyset, men jeg kan ikke la være. Litt galskap må være lov. Heldigvis har jeg både kjølige rom og ekstralysrør, som gjør det mulig å starte sesongen allerede nå.
Barna var med og laget navneskilt, som vi tapet til en fyrstikk. Allerede i januar sådde vi tomat, paprika, chili, kjempeverbena og aubergine – som alle har lang spiretid.
Løkene fra hagen hadde så vidt begynt å spire utendørs, men inne storkoste deg seg åpenbart – og skjøt fart!

TIPS: Kjempeverbena (Verbena bonariensis) kan man ifølge Kenneth Nilsson i Hagen for Alle så i uke 3 allerede, og da blomstrer den tidligere på sommeren, og blir kraftigere. Jeg har plassert frø i en potte i kjøleskapet. Husk generelt når du sår, å dekke med plast som holder jorden lett fuktig - stikk luftehull i plasten. Bruk lysrør og sett kjølig når spirene er kommet opp - cirka 15 grader. Begynn å gjødsle om cirka en måneds tid etter såing. Fra mars av kan du så uten ekstralys.

6 kommentarer:

 1. Det er dejligt at tænke på forår og begynde at så - det er fine billeder!

  SvarSlett
 2. Herlig!!...og så lurt å ta opp noen løkplanter som snøklokker til inne-driving!
  Det skal jeg huske til høsten/førjulsvinteren.
  Kjempeverbena...ja den må jeg ha hvert år,men min står ennå ute og fryser...så den tidligste springen får jeg ikke,men det går fort når den setter igang:)
  Fin uke til deg:)

  SvarSlett
 3. Hei! Det er så fint med en og en snøklokke i glass. Det understreker løkens enkelhet. I år har jeg prøvd har en ny metode da jeg sådde første ladning med kjempeverbena. Jeg sådde dem i slutten av november og satte dem ut. Tok dem inn for knappe to uker siden. De spirte etter noen få dager. Ny ladning er satt ut og en står inne på vekstrommet. Fikk disse rådene fra en som driver dem fram for salg. I fjor spirte ikke en av hundrevis av frø. Så nå er det ikke kjøleskap eller plast.
  Deilig frøtid nå. God kveld! Anne

  SvarSlett
 4. Så kjekt å være i gang med såing allerede! Jeg mangler både lys og nok vinduskarmer, så jeg må alltid starte litt senere for at ikke miste helt kontrollen - og husfreden ;-) Gleder meg til å få jord mellom fingrene igjen :-)
  Ha en fin dag videre. Klem og smil fra Berit

  SvarSlett
 5. Så vakre bilder! Snøklokker inne har jeg aldri hatt, men det ser nydelig ut.
  Moro med frøsåing!

  SvarSlett
 6. Så hyggelig! Deilig å se at du allerede er i gang. Jeg vil også :)
  Verdens søteste planteskilt har de heldige tomatene fått.

  SvarSlett

Takk for din kommentar!