søndag 21. september 2014

ROSENS TALL

60 cm er tallet for dybde, når du skal grave hull til rosene. (Jfr boken "Verdens vakreste roser", the American Rose Society 2006).
Historiske roser i juli: Nuits de Young, Louise Odier og Tuscany Superb. 
Roser får kraftige pælerøtter, i likhet med løvetannen. Derfor trenger de å plantes et sted der det er dypt og godt jordsmonn. Noen klatreroser kan til og med få røtter så lange som flere meter.


Men jordsmonn alene er ikke nok for at rosene skal trives.

6 er tallet for antall soltimer. Sør- og vestvendte plasseringer er perfekte for roser. Nord er ikke stedet man bør velge.
Gerberose.
Den engelske foredleren David Austin sier nord ikke egner seg for rosedyrking, og øst er slett ikke bra. (Jfr. "Old Roses", David Austin 2013). Sør og vest i hagen er det jo også lunest og varmest for oss mennesker, og det er der det er deilig å sitte.

Roser liker nemlig ikke jord som er tung av vann, som den ofte er i skyggen, og de liker ikke å konkurrere med trær og kraftige busker om vann og næring (Austin 2013).

Det fins unntak, noen roser tåler mer skygge enn andre. Men da vil de vokse seg mindre kraftige, bli noe nakne ved roten, og blomstre dårligere (Ifølge the American Rose Society.)

Min kjøkkenhage ligger mot sørøst, og er ikke ideelt plassert hverken for grønnsaker eller roser. Der har jeg likevel plassert de gule og orange rosene mine, som aller nådigst har fått plass innenfor hagens grenser. Alle de vakreste (etter min mening) er plassert i syd og vest: De blekrosa, historiske, mørkelilla, de engelske hvite, og varmrosa står alle i de deilige sydlige og vestlige områdene av hagen.

PS: Hvis det absolutt ikke fins noe slikt dypt sted i hagen som har 60 cm jord, kan du bygge opp et bed med kanter, og fylle på jord.

PPS: Husk ikke å plante roser der det før har stått roser. Alle rosedyrkere advarer mot det, på grunn av jordtretthet. Må du likevel gjøre det, så bytt ut jorda på stedet der det før har stått roser.

6 kommentarer:

 1. Så mye god info om roser du deler! Ja, både jord og plassering er viktig. 60 cm dypt er mye, men det stemmer helt sikkert. Jeg har noen roser som står mot nord med det er rugosa hybrider. De tåler en del :)
  God ny uke!

  SvarSlett
 2. Flott Ingvill!
  Disse tallene må vi bare pugge...som gangetabellen:)
  Takk for nyttig info og herlige bilder:))

  SvarSlett
 3. Hei! Jeg skjønner at jeg har vært litt for slapp når jeg har gravd plantehull. 60 cm, det visste jeg ikke. Men en ting er sikkert, de trives ikke spesielt bra.
  God kveld! Anne

  SvarSlett
 4. 60 cm var dypt ja... Her har jeg vært slurvete ;)
  Nydelige sommerbilder. Akkurat sånn vil vi ha det. Mangler bare en god kopp kaffe og sitte og lukte på rosene. Men den kaffe'n har du sikkert rett i nærheten.

  SvarSlett
 5. Du er så kunnskapsrik Ingvill! Alltid kloke og enkle råd som er veldig nyttig:) 60 cm... tror jeg har sviktet der:) Det blir med andre ord flere spadetak fra nå av:) Håper du så takkehilsnen fra meg i den forrige bloggposten din:)

  SvarSlett
 6. Så mycket vackra ros bilder du har på din blogg! Tack för all inspiration. Din trädgård är sååå fin precis som jag gillar och försöker skapa själv romantisk cottages garden!

  SvarSlett

Takk for din kommentar!