fredag 17. januar 2014

Tulipanens dag

En bukett tulipaner er beskjeden i seg selv, men forhøyner humøret med en påminnelse om vårlys, godvær og stadig lengre ettermiddager.

I dag er det tulipanens dag. Den markeres andre fredag i januar, ifølge Opplysningskontoret for blomster og planter. I blomsterbutikker over hele landet er våren så smått begynt å melde sin ankomst.
Vårløk som tulipaner og ruteliljer reflekterer det kjølige januarlyset perfekt! Jeg vet den nærmest er en kontroversiell farge, men jeg synes rosa er perfekt om våren, med sitt lyse skimmer som minner om de stadig lysere morgenene i januar.
Tulipanen ble kåret til favorittblomst nr. 1 av leserne i en stor avstemning i det danske magasinet Isabellas. Og man kan så godt forstå det!

Når du har kjøpt en bukett med tulipaner, er det viktig å snitte dem på ny før du setter dem i vase, slik at stenglene får kontakt med vannet. Snitt dem tvert over og sett dem rett ned i vase med vann.

For mye vann i vasen fører til "tulipanflukt", med stengler som strekker seg i alle retninger langt bort fra vannet - et sørgelig syn.

- Stenglene liker ikke å stå vått, så vasen bør ikke engang være halvfull. Men fyll gjerne på litt vann hver dag, tulipanene drikker ganske mye, tipset gartner Grete Urdal en gang jeg intervjuet henne for en avis.
Sett gjerne tulipanene i vann med pakningen på de første par timer, slik at de får litt støtte mens de drikker. Da blir stilkene saftspente.

Plasser dem kjølig om natten, for at de skal holde så lenge som mulig, og spre snarlige vårfornemmelser allerede i gufsne januar.